Makrofotografering av insekter

Humle

humle

Humle på en blomst i solsikkefamilien i vår hage i Lørenskog.

Humler kjennetegnes ved sin klumpete, tykke og brede kropp, ofte tett behåret, og bemerkelsesverdige små vinger i forhold til kroppen. Når du ser på humler på nært hold, er det nesten uvirkelig at de klarer å lette.

Kun dronninger og arbeidere har stikkebrodd. Humler tilhører biene i familien , sammen med blant annet honningbier.

 

Humler er viktige for pollinering av mange planter, og ferdiglagde humlebol brukes ofte i veksthus. Humler påvirkes av landbruk, skogbruk og hagebruk. Deres hovedernæring er nektar, mens de samler pollen som mat til avkommet. Det finnes bare ca. 250 humlearter i verden og kun 35 arter i Norge.

Humler er ofte svarte med bånd av brunt, rødoransje, gult eller gråhvitt. For å identifisere arter brukes farge og kroppsform, samt mikrostrukturer på genitaliene hos hanner og strukturen på broddsliren hos hunner. Vingene er vanligvis gjennomsiktige, men kan ha et brunskjær. Vingene beveger seg i et åttetallsmønster som gir kraftig oppdrift og framdrift, og kan slå 130-240 ganger i sekundet.

Kun dronninger og arbeidere har stikkebrodd, som kan brukes flere ganger. Stikket gir en brennende smerte, men er ikke farlig med mindre man er allergisk. Humler varierer i størrelse fra små arbeidere til store dronninger. De er "varmblodige" og kan regulere kroppstemperaturen ved å forbrenne fett og sukker fra nektar. Dette gjør dem i stand til å fly ved lave temperaturer, som i høyfjellet. Når humler er i ro, tilpasser de kroppstemperaturen til omgivelsene, men kan raskt øke den ved behov, for eksempel ved å aktivere vingemusklene.

 

humle

Fotografering av insekter

Fotografering av insekter og edderkopper er gøy og utfordrende! Som så ofte ellers når det gjelder fotografering, kreves det tålmodighet og mye prøving og feiling. Er du tålmodig og har egnet utstyr, kan fotografering av insekter og edderkopper være utrolig givende. Men du må ta mange bilder! Av 100 bilder blir kanskje 15 akseptable og tre riktig gode.

For noen år siden tok jeg en del bilder av insekter – svært mange dårlige og enkelte gode. Jeg er sikker på at du kan ta enda bedre bilder enn jeg har tatt hvis du jobber målrettet.

Det kan være vanskelig å komme nær nok, så valg av objektiv er viktig. Selv har jeg bare brukt et 105 mm makroobjektiv. Det gir meg høy forstørrelse og kort dybdeskarphet, noe som gjør at jeg kan fokusere på utvalgte detaljer.
Jeg har brukt en håndholdt blits med en billig minisoftboks (kjøpt fra DealExtreme i Kina) foran for å spre lyset. Det er svært vanskelig å fotografere insekter og edderkopper uten blits.

Stativ er en god tanke, men min erfaring er at insekter ikke lytter til mine oppfordringer om å sitte stille. Så selv om stativ gir stabilitet og hjelper med å holde kameraet stille, hjelper jo det lite hvis flua flyr sin vei.

 

humle

 

 

Se flere bilder av fluer her!

Se bilder av veps her!

Tysk vindkraft dreper 1200 tonn insekter årlig: De døde insektene som klistrer seg til vindturbinene fører til store energitap. Dette ble utgangspunktet for en omfattende tysk studie.

 

 

 

Gå til toppen av siden

 

 

Flere motiver

Insekter / edderkopper: Fluer - Forskjellige insekter - Maur - Liljebiller - Edderkopper - Sommerfugler - Humler -
Blomster: Diverse blomster - Roser - Stokkroser - Blomster i hagen vår -
Ismotiver:Vanndråpe på istapp - Ismønster
Vanndråper og is:
Vanndråper
Andre motiver:- Golfbilder -Fyrverkeri - Svalbard - Stavkirker - Døden -
Fugler: Toppdykker - Diverse fugler - Sothøne - Hanen Bertil - Stokkand - Lavskrike - Blåmeis - Måke -
Bilder av hunder og katter: Hunder (nova scotia duck tolling retriever etc.) - Katter
Mennesker: Mennesker jeg har møtt - Selvportrett - Fotokurs med Terje Skåre -
Dyr: Sauer - Hunder - Hoggorm - Skilpadder -
Steder: Gotland - Sicilia - Svalbard - Fetsund lenser - Oslo - Kistefos - Rosendal - Norge på kryss og tvers
Kulturhistorie: Gravminner
Mine hunder: Laika - Mia -
Diverse: Bilder tatt i jobbsammenheng - 22. juli 2011 - Fototips - Mercedes-Benz -
Ishockey: Kenny Corupe (Lørenskog) - Ishockey (diverse)