Bilder fra London
Jeg blir aldri lei av London. Det er en fantastisk atmosfære der, en av verdens mest dynamiske og spennende byer å besøke. Byen har fabelaktige museer, som for eksempel National Gallery, British Museum, Tate Modern, The Design Museum, Natural History Museum, Victoria and Albert Museum (V&A) etc. Det er gratis å besøke disse, utrolig nok. Spesialutstillinger må du imidlertid regne med å betale noen hundrelapper for.
London har en lang og rik historie. Byen ble grunnlagt av romerne og het da Londinium. Nå bor det over ni millioner innbyggere i Stor-London. For musikkinteresserte er det mye å velge i - innen alle sjangrer. Operainteresserte bør definitivt se en forestilling på Royal Opera House, som ligger i Covent Garden-distriktet. Man sier forresten at man skal «på Covent Garden» når man skal til dette operahuset. På Covent Garden har jeg sett Lohengrin, Stefan Herheims oppsetning av Verdis Les Vêpres siciliennes (The Sicilian Vespers) og Don Pasquale (!!). Det finnes også et operahus der all fremføring skjer på engelsk, noe som ikke gir mening for meg.
Kammermusikk, lieder og musikk for mindre ensembler kan du nesten daglig oppleve i Wigmore Hall (nær undergrunnsstasjonen Bond Street, i en parallellgate til Oxford Street). Sjarmerende Wigmore Hall kan minne litt om Aulaen i Oslo. Men det finnes mange andre flotte konsertlokaler også.
Camden Town Folk og fe British Museum National Gallery Tate Modern Hyde Park
I London finner du en herlig blanding av gammel og ny arkitektur. Litt utenfor det tjukkeste sentrum finner du spennende markeder, for eksempel i Camden Town og Portobello Road.
Camden Town
Camden Market er en stor turistattraksjon.
Denne karen viste at det umulige er mulig!
Herlig gatekunst laget av Aeroarts i Camden Town.
Gatekunst i Camden Town i London. Jeg elsker opprøret og kreativiteten i gatekunsten.
På Wondersofsicily.com har jeg samlet en del bilder av street art i Palermo.
Fargerik gatekunst i Camden Town.
Gatekunst i Camden Town.
Gatekunst nær Camden Market.
Streetart i Camden Town.
Gatekunst i Hawley street i nærheten av Camden-markedet.
Fargerik gatekunst i Camden Town like ved Camden Market.
Kvinne i rødt. Gatekunst nær markedet i Camden Town.
Fargerik gatekunst i Camden Town.
Gatekunst.
Gatekunst av Yorgos.
Camden Lock er en del av Camden Town, men brukes nå nærmest synonymt med Camden Market.
Folk og fe
En artig kar ved Covent Garden i London. Er det en ilder han har i hettegenseren?
To fine fruer fra Jamaica utenfor Buckingham Palace stilte villig opp for amatørfotografen. Jeg spurte pent, og de sa ja.
British Museum
Foran de assyriske løvejaktrelieffene i British Museum. Bildet er tatt med lang lukkertid, med kameraet liggende på en benk.
De assyriske løvejaktrelieffene fra Asurbanipals palass er blant de viktigste og mest overveldende kunstverk i British Museum. Det er en utrolig detaljrikdom, en dynamikk i bevegelsene og en kraft i uttrykket som målbinder en. Utsmykningene er fra den assyriske kongen Asurbanipals (685 f.Kr.- ca. 627 f.Kr.) palass i Nineve (nå: Irak). Assurbanipal utvidet byen og gjorde den til midtpunktet i sitt rike. Sanherib lot bygge en 80 kilometer lang kanal, for å forsyne byen med vann, og bygget også en vanndemning. Inne i byen, som var omgitt av en dobbel mur med forsvarstårn, ble det bygd praktfulle palasser rikt smykket med relieffer. Det var for det meste relieffer med kamp-, jakt- eller kultscener. Den 10. august 612 f.Kr. ble Ninive, som da var Assyrias tredje og siste hovedstad (etter Assur og Nimrud) ødelagt av mederne og babylonerne.
Fargerike murstein med løvemotiv i Babylon, nå i British Museum.
British Museum - i deg sprenger historien som en soloppgang, en lengsel ved navnet sorg, en sorg ved navnet lengsel. (Etter Stein Mehrens visjonære dikt British Museum, som er brukt i Arne Nordheims Nedstigningen).
National Gallery
Nådestolen.
Nedtagningen av korset (detalj). For en detaljrikdom!
Maria med Jesusbarnet ved sitt bryst.
Antonello da Messina er Sicilias store renessansemaler. I National Gallery henger det et par av hans mesterverk, blant annet dette av den velsignende Kristus.
Dirk Bouts (ca. 1400–1474): Kristus med tornekrone.
Tate Modern
Metavoyeurisme på Tate Modern.
These Associations av Tino Seghal (Tate Modern, 24. juli – 28. oktober 2012)
På Tate Modern havnet jeg plutselig midt inni en levende installasjon, og det veide nesten opp for at rommet med Rotho-bilder var stengt, visstnok fordi en sprø person hadde fått det for seg å male på bildene eller noe slikt. Men installasjonen var en oppkvikkende opplevelse! En stor gruppe mennesker løp, gikk, stanset, noen satte seg ned, de gikk i en klynge, delte seg i grupper, beveget seg i åttetall, summet, messet, sang i det store inngangspartiet. Og plutselig gikk enkelte bort til besøkende og fortalte merkelige historier.
Jeg ble helt perpleks første gang det skjedde meg og var overbevist om at det var lommetyveri på gang. En ung kvinne kom bort til meg og begynte å fortelle en historie om hennes barndom. Jeg tenkte først at dette var en avledningsmanøver og at noen var i ferd med å snike seg innpå meg. Vanligvis er det ikke et tegn på sunn psykisk helse at en fremmed person du møter i det offentlige rom sånn uten videre stiller seg opp og forteller om seg selv uten noen innledning. Men det tok ikke mange sekundene før jeg skjønte at jeg var en del av installasjonen. Historien hun fortalte, gikk omtrent slik:
"Da jeg var liten, pleide jeg å leke i hagen. Jeg likte spesielt å klatre i det store treet. Faren min hjalp meg. Jeg var redd for kråkene. Min bestemor bodde i nærheten; hun var ganske gretten. Det er ikke akkurat slik at jeg ønsket henne død, men ... og nå anstrenger jeg meg for å tilpasse meg andre mennesker. Jeg vet ikke om det er bra. Jeg har ofte lurt på hvorfor jeg alltid vil behage andre. Jeg blir trist. Kanskje burde jeg bli flinkere til å sette grenser."
Og så forsvant hun inn i gruppen igjen. Det var utrolig spennende!
"Utstillingen" These Associations (24. juli – 28. oktober 2012) er laget av Tino Seghal.
Picasso: Bust of a Woman (1944) på Tate Modern.
Hyde Park
Italian Gardens, Hyde Park i London.
Folk i farta
Trafikklys nær Trafalgar Square.
London New York Svalbard Ravenna Gotland Oslo
Veien videre for de nysgjerrige