Skilpadder

 

Dette bildet er tatt på det arkeologiske museet i Palermo på Sicilia. Skilpadder er fornøyelige dyr å fotografere. De beveger seg så langsomt at man som oftest får rikelig med tid til å finne gode vinkler og fikse innstillingene på kameraet. Her har jeg brukt den bevegelige LCD-skjermen slik at jeg kunne senke kameraet nesten helt ned til vannkanten.

Om skilpadder

Skilpadder har eksistert i millioner av år. De er reptiler og har overlevd utallige klimaendringer. Skilpadder er kjent for å leve lenge, og noen arter kan leve i flere hundre år. Den eldste kjente skilpadden ble registrert til å være over 250 år gammel.

Skilpadder har eksistert på jorden i minst 220 millioner år, og kan spores tilbake til den tidlige trias-perioden. De tidligste skilpaddene hadde en annen form enn dagens skilpadder, og manglet skallet som dagens skilpadder har. Skjellene utviklet seg senere i tiden, og bidro til å gi skilpaddene en fantastisk beskyttelse.

Skilpadder har en unik måte å puste på. De har ikke et separat luftveisystem som andre dyr, men i stedet bruker de en kombinasjon av lungene og kroppens vev til å puste.

De finnes over hele verden, fra tropiske øyer til arktiske farvann. De er spesielt vanlige i land med mye sollys og varme. Skilpadder lever både på land og i vann, og noen arter er til og med i stand til å overleve i ørkenområder.

Noen skilpaddearter kan svømme over lange avstander, og har blitt observert å krysse hele hav for å nå sitt mål. Skilpadder har en fantastisk evne til å navigere og finne veien tilbake til sitt fødested, selv etter år med vandring i havet.

Skilpadder kan ha en stor innvirkning på økosystemet, spesielt i havet. De spiser blant annet sjøgress, som bidrar til å holde havbunnen sunn og økosystemet balansert.

Skilpadder er en truet art, og mange arter står overfor trusler som tap av habitat, overfiske og klimaendringer. Det er viktig å jobbe for å bevare disse fascinerende skapningene og deres levesteder.

 

Skilpadde med blad på ryggen. Denne kameraten bor i dammen midt i den botaniske hagen i Palermo på Sicilia.

 

skilpadder

To par: Skilpadder og turister på det arkeologiske museet i Palermo.

 

 

Flere motiver

Insekter / edderkopper: Fluer - Forskjellige insekter - Maur - Liljebiller - Edderkopper - Sommerfugler - Humler -
Blomster: Diverse blomster - Roser - Stokkroser - Blomster i hagen vår -
Ismotiver:Vanndråpe på istapp - Ismønster
Vanndråper og is:
Vanndråper
Andre motiver:- Golfbilder -Fyrverkeri - Svalbard - Stavkirker - Døden -
Fugler: Toppdykker - Diverse fugler - Sothøne - Hanen Bertil - Stokkand - Lavskrike - Blåmeis - Måke -
Bilder av hunder og katter: Hunder (nova scotia duck tolling retriever etc.) - Katter
Mennesker: Mennesker jeg har møtt - Selvportrett - Fotokurs med Terje Skåre -
Dyr: Sauer - Hunder - Hoggorm - Skilpadder -
Steder: Gotland - Sicilia - Svalbard - Fetsund lenser - Oslo - Kistefos - Rosendal - Norge på kryss og tvers
Kulturhistorie: Gravminner
Mine hunder: Laika - Mia -
Diverse: Bilder tatt i jobbsammenheng - 22. juli 2011 - Fototips - Mercedes-Benz -
Ishockey: Kenny Corupe (Lørenskog) - Ishockey (diverse)