Makrofotografering av insekter

Veps og vepsebol

 

Larver av rosebladveps

Larver av rosebladveps inntar et bedre måltid. Larvene holdt til på rosebusken ‘Lady of Shalott’ i hagen vår på Lørenskog. Selve bildet er tatt ved at jeg plasserte blader og larver på et speil. Larvene er ca 1 cm store. Bildet er tatt med Nikon D750 og Nikkor 105mm 2.8 makroobjektiv.

 

Larve på et av rosebladene i hagen.

 

Veps på spionkamera (Mycro 3a)

Jordveps (Vespula vulgaris) - på spionkamera (Mycro 3a aka Mycro III A).

 

Vepsebol

Vepsebol over en av portalfrisene på Gammelgarn kirke på Gotland.

Se bilder av kirker på Gotland her

Se bilder fra vakre Gotland her

 

Denne videoen tok av da jeg fikk besøk av veps på verandaen.

 

 

Veps. Den stirrer på deg.

Se bilder av liljebiller her

 

Veps bygger vepsebol på verandaen.

"Stikkeveps er sosiale dyr. En dronning lever sammen med sine døtre (arbeidere) i en vepsekoloni. Kolonien dør ut i løpet av høsten, og et vepsebol benyttes aldri om igjen. Om høsten kan stikkevepsene være plagsomme for oss mennesker når de er på jakt etter sukkerholdig næring. Både forebyggende tiltak og bekjempelse kan redusere vepsemengden nær boliger. For å unngå vepsestikk, må man være forsiktig ved en bekjempelse. For et fåtall personer kan et stikk være farlig." (Folkehelseinstituttet)

 

 

Thomas Shahan: An Introduction to High-Magnification Macro Photography

 

 

Veps som reparerer og utvider vepsebolet.

 

 

Nye vepsebol bygges hvert år, og gamle brukes ikke på ny. Bolet er som oftest kuleformet og bygget av et papiraktig materiale. Dette lager vepsene av avgnagde trefibre som tygges sammen med spytt. (Folkehelseinstituttet)

 

 

«You talkin' to me? You talkin' to me? You talkin' to me? Then who the hell else are you talking... you talking to me? Well I'm the only one here.»

 

Kiss of Life? Jordveps mater hverandre. Det er altfor stor risiko at dronningen flyr ut, og de unge voksne blir også matet av de erfarne som flyr ut og henter mat. De voksne spiser søtsaker, mens larvene skal ha proteiner - kjøtt! - som regel fra fluer og andre insekter.

 

Takk til Magne Flåten for tilleggsinformasjon